Ympäristöluvallinen elinvoimarakentaja
Minulla on rakennushankkeeseen ryhtyvänä laissa säädetty huolehtimisvelvollisuus koko projektista.Lauri Luvanhakija
Tämä ohjeistus on tehty auttamaan yritystäsi hankkeesi suunnittelussa ja toteutuksessa niin, että koko rakennushankkeen prosessi etenisi mahdollisimman onnistuneesti ja hankkeen eri vaiheiden asiat tulisivat huomioiduksi riittävän ajoissa.
Ympäristölupa pitää hakea toiminnalle, joka voi aiheuttaa ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa. Ympäristönsuojelulaissa on määrätty, mille toiminnalle tulee hakea lupaa. Osa toiminnoista käsitellään ilmoitusmenettelyssä, joka on pääosin vastaavanlainen kuin lupamenettely ja osa toiminnoista rekisteröidään. Rekisteröinnistä ei tehdä päätöstä. Luvituksen tyyppi selviää neuvotteluissa ympäristönsuojeluviranomaisen kanssa.
Ympäristölupa säätelee toiminnan päästöjä. Ympäristölupapäätös on maksullinen. Myös kielteisestä päätöksestä peritään maksu. Ympäristölupataksa
Esimerkkejä tavallisista ympäristölupaa/ilmoitusmenettelyä/rekisteröintiä vaativista toiminnoista:
- energiantuotantolaitokset
- jakeluasemat
- suuret eläinsuojat
- kivenlouhimot
- metsä-, metalli- ja kemianteollisuuslaitokset
- jätteenkäsittelylaitokset
- moottoriurheilu- ja ampumaradat
Ympäristölupaa vaativa toiminta tarvitsee yleensä myös rakennusluvan. Poikkeuksena tästä ovat esimerkiksi kivenlouhimot ja -murskaamot.
Ympäristöluvan voi hakea samanaikaisesti rakennusluvan kanssa, vaikka rakentamista ei kannata aloittaa ennen kuin ympäristölupa on saanut lainvoiman. Toiminnanharjoittaja pienentää näin riskiään käyttämättä jäävästä rakennuksesta.
Valtion ympäristönsuojeluviranomainen käsittelee suurempien laitosten luvat.
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA-menettely) sovelletaan hankkeisiin ja niiden muutoksiin, joilla todennäköisesti on merkittäviä ympäristövaikutuksia.
YVA-hankkeet voivat olla esimerkiksi moottoriteitä, kaivoksia, jätteenkäsittelylaitoksia tai tuulivoimaloita. YVA-laissa on lueteltu hankkeet, joihin on aina sovellettava arviointimenettelyä.
YVA on hankkeen suunnittelun apuväline, jonka tulokset on otettava huomioon hankkeen suunnittelussa ja lupaharkinnassa, esimerkiksi ympäristö- tai rakennusluvassa. YVA-menettelyn yhteysviranomainen on paikallinen ELY-keskus.