1

Hankin tontin yksityiseltä

Tutustu asiantuntijoidesi kanssa tonttiin liittyviin lähtötietoihin.

Kontaktoi Mikkelin kaupungin ympäristöviranomaista, maankäyttö- ja kaupunkirakenneyksikköä ja rakennusvalvontaviranomaista, näin varmistat tontin rakennuskelpoisuuden ja toiminnan soveltuvuuden tontille.

Kaupunki tarjoaa ennakkoneuvontaa mahdollisen poikkeuslupatarpeen määrittämiseksi.​

Mikäli alueella ei ole kaavaa, saatat tarvita suunnittelutarveratkaisun (suunnittelutarvealueet löytyy rakennusjärjestyksen liitteestä (linkki) ja yleiskaavoista) tai ranta-alueilla poikkeamisluvan. Maankäyttö- ja kaupunkirakenneyksikkö tarjoaa ennakkoneuvontaa mahdollisen suunnittelutarveratkaisun määrittämiseksi.​

Asemakaava-alueella sijaitsevan rakennuspaikan on oltava tonttijaon mukainen tontti. Tarkista kiinteistörekisteriotteelta, onko tontti rakennuskiellossa. Ole tässä tapauksessa yhteydessä mittaus@mikkeli.fi. Asemakaavoittamattomalla alueella rakennuspaikan (tilan) on oltava osayleiskaavan ja kaupungin rakennusjärjestyksen mukainen.

Ympäristösuojelun yhteystiedot

Maankäyttö- ja kaupunkirakenneyksikön yhteystiedot

Mikkelin rakennusvalvonnan yhteystiedot

Neuvontapyynnön voi jättää Lupapiste.fi –palvelussa. 

Ohjeet Lupapisteen neuvontapyynnön tekemiseen löydät tästä linkistä: 

 • Lupapisteen käyttöohjeita löytyy täältä.  
 • Kuinka teen neuvontapyynnön? Ohje löytyy tästä.
 • Ostan määräalan yksityiseltä

  Tee kiinteistökaupat, maksa varainsiirtovero ja anna varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnon OmaVero-palvelussa. Hae lainhuutoa Maanmittauslaitokselta.

 • Ostan yksityiseltä kokonaisen tontin

  Tee kiinteistökaupat, maksa varainsiirtovero ja anna varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnon OmaVero-palvelussa. Hae lainhuutoa Maanmittauslaitokselta. Määräalan lohkominen käynnistyy automaattisesti, kun lainhuuto on myönnetty. Lohkomistoimituksen kesto asemakaavoitetulla alueella on noin kolme kuukautta. Muilla alueilla toimituksen kesto on noin kuusi kuukautta. ​

  Mikäli määräala sijaitsee asemakaava-alueella, lohkominen voi vaatia tonttijaon (kesto n. 3 kk).​

  Asemakaava-alueella rakennusluvan edellytyksenä on kiinteistörekisteriin rekisteröity tontti. ​